sobota, 7 stycznia 2017

ROLADA ZE SCHABU



schab, schab faszerowany, uroczysty obiad, swiateczny obiad,  oscypek, suska sechlońska, zycie od kuchni
ROLADA ZE SCHABU Z OSCYPKIEM I SUSKĄ SECHLOŃSKĄ PODANA Z SOSEM ŚLIWKOWYM


Domowa, rumiana, soczysta rolada ze schabu  to doskonała propozycja na uroczysty lub świąteczny obiad. Podana z sosem śliwkowym w asyście ziemniaków lub klusek smakuje wybornie. Cieniej pokrojona, serwowana na zimno jako dodatek do chleba lub podana na półmisku z wędlinami sprawdza się równie dobrze. Do przygotowania naszej rolady ze schabu wykorzystaliśmy tradycyjne i regionalne produkty małopolskie. Odnajdziecie w niej suskę sechlońską oraz oscypek. Ich lekko wędzony aromat doskonale wzbogaca smak rolady.

SKŁADNIKI :

* 1,2 kg schabu bez kości

* 3 łyżki oleju rzepakowego


nadzienie:

* 400 g zmielonej łopatki wieprzowej

* 300 g świeżego jarmużu

* 2 łyżki oleju rzepakowego

* 200 g oscypka lub serka gazdowskiego (czyli gołki widocznej na zdjęciu)


* 3 gałązki świeżego rozmarynu

* sól wielicka

* świeżo zmielony pieprz

malopolska do zjedzenia, schab, schab faszerowany, produkty tradycyjne, suska sechlonska, oscypek, golka
sos:


* 1 kg śliwek węgierek (w sezonie świeże, poza sezonem mrożone)
* 0,5 szklanki wytrawnego czerwonego wina
* sos powstały podczas pieczenia mięsa
* sól wielicka
* pieprz
 

schab, sos sliwkowy, malopolska do zjedzenia

WYKONANIE:


przygotowanie mięsa:

Dobrze naostrzony, cienki nóż znacząco ułatwi wam rozcinanie mięsa.              
Schab nacinamy wzdłuż jego boku tworząc cienki, prostokątny płat mięsa o grubości około 1 cm. Wygląda to tak, jakbyśmy nasze mięso "rozwijali " z rulonu. Schab obsypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
 
rozcinanie schabu, schab faszerowany, schab, malopolska do zjedzenia   
nadzienie: 


* Jarmuż dokładnie myjemy, odcinamy z jego liści twarde łodyżki i żyłki, siekamy go drobno i dusimy na oleju do odparowania wody; doprawiamy solą i pieprzem. 

* Oscypek ucieramy na tarle o grubych oczkach. 

* Mieloną łopatkę doprawiamy solą i pieprzem. 

* Na rozciętym schabie układamy kolejno na sobie warstwy jarmużu, oscypka, mielonego mięsa pozostawiając 1,5 cm brzeg. Jako ostatnią warstwę, wzdłuż krótszego boku schabu, układamy pasek z suski sechlońskiej

schab, schab faszerowany, malopolska do zjedzenia
malopolska do zjedzenia, schab, schab faszerowany, oscypek, suska sechlońska, zycie od kuchni




zwijanie rolady: 

Schab ciasno zwijamy zaczynając od boku z suską, obwiązujemy bawełnianym sznurkiem kuchennym, wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Roladę okładamy gałązkami rozmarynu i obsypujemy ziarnami pieprzu.


schab, schab faszerowany, zycie od kuchni
malopolska do zjedzenia, zwijanie rolady, schab, oscypek, suska sechlońska, zycie od kuchni


pieczenie:

Pieczemy początkowo pod przykryciem w temperaturze 200 przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy przez kolejne 30-40 minut. 


malopolska do zjedzenia, schab, oscypek, suska sechlońska, zycie od kuchni


sos:

Zlewamy sos powstały podczas pieczenia schabu. Dodajemy do niego wydrylowane śliwki i wino. Gotujemy do momentu aż owoce zmiękną. Całość blendujemy, przecieramy przez sito, doprawiamy solą i pieprzem. 

malopolska do zjedzenia, oscypek, suska sechlońska, sos sliwkowy, produkty tradycyjne, malopolska, zycie od kuchni




Nasz przepis na ROLADĘ ZE SCHABU znajdziecie również w książce MAŁOPOLSKA DO ZJEDZENIA [KLIK].

malopolska do zjedzenia, oscypek, suska sechlońska, zycie od kuchni

3 komentarze:

  1. O rany, wyglada znakomicie. Wprawdzie nie mam oscypków, ale ten przepis zainspirował mnie do własnej rolady :) nigdy nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie)))

    OdpowiedzUsuń