poniedziałek, 9 stycznia 2017

SUSKA SECHLOŃSKA

chronione oznaczenie geograficzne, malopolska,produkty tradycyjne,produkty regionalneŻadne wędzone śliwki nie mają takiego smaku i aromatu jak suska sechlońska. Nazwa pochodzi z gwary Beskidu Wyspowego, gdzie „suska” oznacza suszkę, czyli podsuszaną, podwędzaną śliwkę, a „sechlońska” pochodzi od nazwy miejscowości Sechna leżącej w gminie Laskowa w Małopolsce.
 

Śliwki suszy się i podwędza w specjalnych suszarniach. Do suszenia wykorzystuje się drewno grabu, buku, brzozy i śliwy. Proces suszenia trwa 6 dni. Owoce zebrane w połowie września przebiera się ręcznie i układa na długich, drewnianych deskach przez które przenika dym z palonego poniżej drewna. Temperatura w suszarni waha się 45-70°C. Proces jest w pełni naturalny. Najwięcej aromatu ma suska z kostką (tak w gwarze określa się pestkę). Sadownicy z okolic Sechnej suszą śliwki w grubych warstwach, dzięki czemu podczas suszenia wydziela się z owoców sok, od którego suski staja się lepkie i słodkie.

chronione oznaczenie geograficzne, malopolska,
Tradycja wędzenia śliwek w okolicach Sechny sięga XVIII wieku. Każdy Sechlok, czyli chłopak z Sechlnej, żeniąc się budował suszarnię. Według legendy pomysłodawcą suszenia śliwek był pewien proboszcz, którego imienia nawet najstarsi Sechlocy już nie pamiętają. W ramach pokuty nakazywał swoim parafianom sadzić drzewa owocowe. Sadzono głównie śliwy, a ich owoce na potęgę na śliwowicę przerabiać zaczęto. By temu zapobiec proboszcz rozszerzył pokutę polecając  owoce śliwy dymem suszyć, bo podwędzanych na śliwowicę przerobić się już nie da. Tradycja przetrwała i dzisiaj suski wytwarzane są na terenie czterech małopolskich gmin: Laskowej, Iwkowej, Łososiny Dolnej i Żegociny, gdzie znajduje się 677 działających suszarni.

Wielkość suski zależy od wielkości owocu i waha się od 1,5 do 4,5 cm. W kilogramie znajduje się od 44 do 99 sztuk. Suska ma pomarszczoną, lepką skórkę w ciemnogranatowym lub czarnym kolorze i elastyczny, mięsisty miąższ. Swój niepowtarzalny smak i aromat zawdzięcza powolnemu procesowi wędzenia. Do suszenia wykorzystuje się odmiany śliwy domowej popularnie zwanej Węgierką. 


Suska sechlońska wpisana jest do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych na podstawie rozporządzenia Komisji Europejskiej.
Suska sechlońska jako małopolski produkt regionalny o chronionej recepturze i Chronionym Oznaczeniu Geograficznym może być wytwarzana na obszarze geograficznym obejmującym gminy: Laskowa, Iwkowa, Łososina Dolna i Żegocina. 

NASZE PRZEPISY KULINARNE Z WYKORZYSTANIEM SUSKI SECHLOŃSKIEJ:

("klikając" w nazwę dania przeniesiecie się automatycznie na stronę z naszym przepisem)


bigos

zupa gulaszowa

ROLADA ZE SCHABU

schab, rolada ze schabu,schab pieczony

kompot z suszu, wigilia

PIERNIK ŚWIĄTECZNY Z POWIDŁEM ŚLIWKOWYM

piernik

FIZOŁY ZE ŚLIWKAMI - WIGILIA W MAŁOPOLSCE

fizoły ze śliwkami,wigilia malopolska
PIEROGI Z SUSKĄ SECHLOŃSKĄ
przepis pojawi się wkrótce na naszym blogu

pierogi,pierogi z suskąsechlonska, pierogi ze sliwka



jablka pieczone


Więcej o tradycyjnych i regionalnych produktach małopolskich możecie przeczytać W TYM NASZYM ARTYKULE

malopolskie produkty tradycyjne, produkty regionalne,
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz