czwartek, 30 marca 2017

JAJKA FASZEROWANE Z OLIWKAMI


jajka faszerowane, wielkanoc, sniadanie wielkanocne, zycie od kuchni, przepisy z jajem

JAJKA FASZEROWANE zawsze kojarzą nam się z Wielkanocą, ale można je również podawać podczas innych okazji. Ta niezwykle smaczna i kusząca przekąska jest prawdziwą dekoracją świątecznego stołu. Przygotować je można na dziesiątki sposobów. Dziś prezentujemy wam jeden z naszych ulubionych przepisów na JAJKA FASZEROWANE Z OLIWKAMI

To nasza kolejna propozycja w wielkanocnym cyklu PRZEPISY Z JAJEM. Przy okazji polecimy wam też inne nasze propozycje na jajka faszerowane. Wszystkie są pyszne :)


jajka faszerowane, wielkanoc, sniadanie wielkanocne, zycie od kuchni, przepisy z jajem



Do przygotowania farszu wykorzystaliśmy greckie oliwki
* zielone oliwki Chalkidiki - mające delikatny smak i wyjątkowo mięsisty owoc 
* Kalamata oliwki - ciemno fioletowe, mięsiste, o kształcie migdała i mocnym, wyrazistym smaku. 

Oliwki te świetnie nadają się do faszerowanych jaj i sałatek. Kupiliśmy je na Targu Ekosfera Mateczny na ul. Łagiewnickiej 48 w Krakowie (stoisko firmy Heliosis). To niedawno powstały w naszym mieście targ eko żywności; miejsce, w którym na świadomych konsumentów czekają producenci, rolnicy i firmy z branży EKO. Znajdziecie tu certyfikowane, ekologiczne produkty z całej Polski i nie tylko. Można kupić tu między innymi tradycyjnie wędzone wędliny, sery i nabiał domowej roboty, warzywa i owoce wolne od chemii i pestycydów, miody z małopolskich pasiek, chleby na naturalnych zakwasach; są nawet wina. Miejsce to ma wielki potencjał. Działają w soboty od godziny 8 do 16.

Na Targu Eko Mateczny możecie również kupić ekologiczne jajka.

okiwki, wielkanoc, jajka, jajka faszerowane, przepisy z jajem, zycie od kuchni


JAJKA FASZEROWANE Z OLIWKAMI

składniki:

* 6 jajek
* 4 duże oliwki zielone
* 6 oliwek ciemnych
* 4 połówki suszonych pomidorów marynowanych w oleju
* 1/2 czerwonej cebuli
* 1/4 czerwonej papryki
* 1/4 żółtej papryki
* pół pęczka szczypiorku
* 1 łyżka majonezu 
* 1/2 papryczki chili
* świeżo zmielony czerwony pieprz do smaku

do dekoracji:

* 2 oliwki zielone i ciemne
* szczypiorek
* paski papryki

Farszu nie doprawialiśmy solą. Oliwki, suszone pomidory marynowane w oleju i majonez nadają mu wystarczająco słony smak.

jajka faszerowane, wielkanoc, sniadanie wielkanocne, zycie od kuchni, przepisy z jajem

wykonanie: 


Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek; przekrawamy na połówki (możecie kroić wzdłuż lub w poprzek - jak wolicie). 

Żółtka przekładamy do miseczki i rozdrabniamy je widelcem.

Z papryczki chili usuwamy pestki i gniazda nasienne; bardzo drobno ją siekamy i dodajemy do żółtek.

Cebulę, oliwki, papryki, szczypiorek, pomidory suszone kroimy w drobną kostkę i przekładamy do żółtek; dodajemy 1 łyżkę majonezu. Całość dokładnie mieszamy.

jajka faszerowane, wielkanoc, sniadanie wielkanocne, zycie od kuchni, przepisy z jajem


Gotowym farszem napełniamy połówki jajek i ozdabiamy je plasterkami oliwek, szczypiorkiem i kawałkami papryki.

jajka faszerowane, wielkanoc, sniadanie wielkanocne, zycie od kuchni, przepisy z jajem

LUBICIE FASZEROWANE JAJKA?
PONIŻEJ MACIE JESZCZE KILKA INNYCH POMYSŁÓW:

 

JAJKA FASZEROWANE WIOSENNE

jajka faszerowane wiosenne, jajka faszerowane, wielkanoc, przepisy na wielkanoc, zycie od kuchni

  

JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI


jajka z pieczarkami, jajka faszerowane z pieczarkami, wielkanoc, przepisy na wielkanoc, zycie od kuchni

JAJAKA FASZEROWANE ŁOSOSIEM

jajka faszerowane z lososiem, jajka z lososiem, welkanoc, sniadanie wielkanocne, zycie od kuchni 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz