wtorek, 22 października 2013

właściwości miodu ; DESTRUKCYJNE ZAŁAMANIE KOLONII i relacja z XIII Biesiady Pszczelarskiej w Niepołomicach

podobno Einstein powiedział : 
"Jeśli wymrą pszczoły , 
4 lata później nie będzie ludzkości "
obyśmy nie musieli przekonać się że miał rację ...

Pszczoła miodna jest niezbędnym elementem ekosystemu . Jeśli zginą pszczoły - razem z nimi zginie cały koloryt i witalność życia na Ziemi . Bez pszczół życie takie jakie znamy nie może istnieć ,  bo pszczoła jest najważniejszym zapylaczem na naszej planecie . Tę samą pracę wykonuje od 100 mln lat / od wspólnej ewolucji z kwitnącymi roślinami / . Gdy pszczoła przenosi pyłek z jednego kwiatu na drugi - zapłodnione zalążki rośliny przekształcają się w dojrzały owoc - to najstarszy i najbardziej owocny związek w naturze . 


3/4 wszystkich roślin na ziemi uzależnione jest od zapylaczy / pszczół i innych owadów np motyli / - z ich wyginięciem one też znikną z naszej planety . 
Naukowcy ostrzegają , że stałe zmniejszanie się populacji pszczół i innych zapylaczy może doprowadzić do większego kryzysu niż globalne ocieplenie . 
Pszczoły zapylają prawie 100 najważniejszych rodzajów upraw w rolnictwie  : owoce i warzywa , orzechy , nasiona , włókna / takie jak bawełna / ... bez pszczół zostaną nam jedynie rośliny wiatropylne .

JEŚLI  NIE  CHCEMY  JEŚĆ  JEDYNIE  PSZENICY  ,  KUKURYDZY  I  RYŻU  - MUSIMY  POMÓC  PRZETRWAĆ  PSZCZOŁOM .
Wyobrażacie sobie ręczne zapylanie roślin ? - to nie jest tylko wizja zwariowanego naukowca - są miejsca na ziemi , w których ten mroczny scenariusz jest już rzeczywistością  : 
chińska prowincja Hanyuan w Syczuanie  - wyginęły tu wszystkie pszczoły i ludzie ręcznie zapylają kwiaty na gruszach w sadach ... 
PRZERAŻAJĄCE ???  ALE PRAWDZIWE !!!

Między innymi o tym opowiada reżyser Markus Imhoof  w swoim filmie "Więcej niż miód" z 2013 r. 
Jest to historia o pszczołach , ich znaczeniu dla nas ludzi , dla naszego pożywienia  oraz dla ekosystemu naszej planety . Opowiada o wzajemnym powiązaniu roślin , owadów , ludzi i globalnego biznesu ... gdy zabraknie jednego elementu - owadów - wszystko się rozpadnie .




W ostatnich latach pszczoły masowo wymierają ... 
Zjawisko to nazwano DESTRUKCYJNYM ZAŁAMANIEM KOLONII 
/ inaczej zespołem masowego ginięcia pszczoły miodnej /  . 
O próbach jego wyjaśnienia opowiada film "Milczenie pszczół " z 2008r .
Ten film w całości możecie obejrzeć TU






Chora pszczoła opuszcza ul aby zapobiec epidemii w całej koloni . 
Coraz częściej zdarza się to na masową skalę . 
Całe kolonie giną w ciągu jednego dnia .  
Naukowcy usiłują zrozumieć co doprowadza do takiej tragedii ... są zgodni , że istnieje wiele czynników , które wywołuje destrukcyjne załamanie kolonii...badania wciąż trwają :
* jedna z hipotez mówi o wystąpieniu w świecie owadów wirusa , który osłabiając układ odpornościowy owadów prowadzi do ich wymierania ... 
* innym głównym podejrzanym są pestycydy , ale roje znikają również na terenach gdzie pestycydy nie są rozpylane ...
* zagrożeniem dla pszczół może być też  niedożywienie - zapylanie przez pszczoły monokulturowych upraw czyni dietę pszczół monotonną co może doprowadzić do niedoborów żywieniowych wśród tych owadów .

* * *
  

20 .10.2013 w podziemiach zamku w Niepołomicach odbyła się  XIII Biesiada Pszczelarska ... 

" I  JA  TAM  BYŁAM  ... MIÓD  I  WINO  PIŁAM "  :):)





W ramach imprezy oprócz degustacji wyśmienitych miodów i możliwości zakupu produktów pszczelich odbyły się dwa niezwykle ciekawe wykłady :

* wykład mistrza pszczelarskiego Jana Ślósarza pt. " Dary z ula" 

* oraz wykład dr farmacji Krystiana Sadzawicznego pt. "Zdrowie z ula"

Spotkanie prowadził Zbigniew Lubiński - prezes Koła Pszczelarzy w Niepołomicach
 
/ na zdjęciu - dr Zbigniew Sadzawiczny w trakcie wykładu /

PONIŻEJ  PRZEDSTAWIŁAM  WYBRANE  ZAGADNIENIA  Z  OBYDWU  WYKŁADÓW :

WŁAŚCIWOŚCI  MIODU :

* Miód pszczeli jest to produkt spożywczy wytworzony przez pszczoły z nektaru lub ze spadzi.
* Nie jest lekiem ... należy go stosować w codziennej diecie ... 
* Jest produktem  bardzo odżywczym i łatwo przyswajalnym przez organizm ... jest doskonałym źródłem energii / dzięki zawartości cukrów prostych : glukozy i fruktozy /
* Nie obciąża naszego organizmu produktami przemiany materii  ... zalecany jest więc we wszystkich chorobach wątroby i przewodów żółciowych ...
* Wbrew obiegowej opinii - to nie zawartość witamin czyni miód zdrowym - W MIODZIE WITAMIN NIE MA / może jedynie jakieś śladowe ich ilości / ... miód jest zdrowy dzięki zawartych w nim aminokwasom , składnikom mineralnym , enzymom /
* Miód zachowuje swoje właściwości przez trzy lata od miodobrania ... 
* Pamiętajmy , że miód traci swoje cenne właściwości zdrowotne jeśli zostanie podgrzany do wyższej temperatury niż 40 stopni C ...
* Jest zalecany w chorobach układu krążenia ... systematyczne jedzenie miodu wzmacnia i normalizuje pracę serca / miód zawiera cholinę i potas /... w profilaktyce chorób serca najlepsze są miody wiosenne / miód rzepakowy, głogowy, mniszkowy / gdyż zawierają najwięcej glukozy /
* Miód jest bardzo pomocny w leczeniu stanów zapalnych układu oddechowego ...
* Ma właściwości przeciwzapalne , antybakteryjne , antyseptyczne ...
* Pyłki roślinne zawarte w miodzie nie uczulają / uczulenie mogą wywoływać olejki eteryczne pochodzące z roślin zawarte w miodzie lub biało znajdujące się w ślinie pszczoły / ...przy alergiach na pyłki roślin - dr K. Sadzaniczny  zaleca spożywanie miodu , gdyż ten pomaga w odczulaniu ...

JAKI GATUNEK MIODU WYBRAĆ :
Istnieje możliwość doboru odpowiedniego miodu do profilaktyki i leczenia wspomagającego podstawową terapię leczniczą określonych schorzeń.

MIÓD RZEPAKOWY :
  • wątroba i drogi żółciowe
  • serce i naczynia wieńcowe
  • stany zapalne dróg oddechowych
MIÓD AKACJOWY :
  • zaburzenia przewodu pokarmowego
  • nerki i układ moczowy
  • przeziębienia
MIÓD LIPOWY :
  • górne i dolne drogi oddechowe
  • serce i układ krążenia
  • układ nerwowy, stres
MIÓD GRYCZANY :
  • układ krążenia, miażdżyca
  • wątroba i działanie odtruwające
  • niedokrwistość z niedoboru żelaza
MIÓD WRZOSOWY :
  • nerki, drogi moczowe, prostata
  • stany zapalne jamy ustnej i gardła
  • stany zapalne żołądka i jelit
MIÓD WIELOKWIATOWY :
  • stany alergiczne dróg oddechowych
  • wyczerpanie fizyczne i psychiczne
  • serce i naczynia krwionośne
MIÓD SPADZIOWY Z DRZEW IGLASTYCH :
  • dolne drogi oddechowe
  • przewód pokarmowy, zaparcia, biegunki
  • choroby serca i naczyń, nerwice
MIÓD SPADZIOWY Z DRZEW LIŚCIASTYCH :
  • nerki i drogi moczowe
  • wątroba i drogi żółciowe
  • przewód pokarmowy, jelita

KIEDY MIÓD MOŻE SZKODZIĆ ?

* Miodu nie należy podawać dzieciom do 1 roku życia / ze względu na możliwość występowania w miodzie przetrwalników laseczek jadu kiełbasianego , które mogą wywołać u tak małych dzieci silne zatrucie /

* W cukrzycy miód można spożywać w ściśle określonych , małych ilościach ...
dr Krystian Sadzawiczny podkreśla , że w wypadku cukrzycy wielkie znaczenie ma nie tylko ilość spożywanego miodu , ale również jego  gatunek  ... ABSOLUTNIE  ZAKAZANY  JEST  W  CUKRZYCY  MIÓD  RZEPAKOWY - BO  ZAWIERA  NAJWIĘCEJ  GLUKOZY ... NAJLEPSZY  WYBÓR  - TO MIÓD AKACJOWY / MA  NAJWIĘCEJ  FRUKTOZY /

* Dr Krystian Sadzawiczny w trakcie swojego wykładu poruszył również temat związku wysokiego poziomu cholesterolu i fruktozy ... zalecał miód rzepakowy przy wysokim poziomie cholesterolu we krwi ... odradzał natomiast spożycie miodu akacjowego przy tym schorzeniu  / ma to związek z zawartością glukozy i fruktozy w tych miodach ... przy wysokim poziomie cholesterolu we krwi należy ograniczać w diecie produkty o wysokiej zawartości fruktozy , która powoduje wzrost poziomu "złego" cholesterolu - LDL oraz trójglicerydów we krwi  /

JAK ROZPOZNAĆ PRAWDZIWY MIÓD :

Miód ulega krystalizacji - jest to naturalna cecha miodu , która nie wpływa na jego jakość i skład ...
Krystalizacja następuje w różnym terminie od miodobrania - zależnie od zawartości glukozy i fruktozy w miodzie ...
Najszybciej krystalizują miody rzepakowe i wielokwiatowe / ze względu na dużą zawartość glukozy /... miody akacjowe długo nie krystalizują / mają większą zawartość fruktozy /
Kupując miód sprawdźmy więc datę jego produkcji ... jeśli 4 miesiące od wyprodukowania jego konsystencja nadal jest płynna oznacza to , że ten miód może nie być naturalnym produktem ...


* * *
NIESTETY PO ZAKOŃCZENIU WYKŁADÓW MIODU NIE MOŻNA JUŻ BYŁO KUPIĆ W TRAKCIE XIII BIESIADY PSZCZELARSKIEJ - SKOŃCZYŁ SIĘ ! 
JESTEM NIEPOCIESZONA :(
PRZED WYKŁADEM NIE ZDĄŻYŁAM NIC KUPIĆ , ZDĄŻYŁAM TYLKO SPRÓBOWAĆ WSPANIAŁYCH PRODUKTÓW POCHODZĄCYCH Z PASIEK CZŁONKÓW KOŁA PSZCZELARZY W NIEPOŁOMICACH ... A PO WYKŁADACH JUŻ WSZYSTKIE MIODY BYŁY WYKUPIONE  :(

* * *
ZACHĘCAM WAS DO WYPRÓBOWANIA MOICH PRZEPISÓW NA POTRAWY Z WYKORZYSTANIEM MIODU :

syrop z czosnku , miodu i cytryny [ klik ] 







ciasto na pierniczki [ klik ]










świąteczne pierniki [ klik ]






kutia małopolska [ klik ]








mleko z czosnkiem i miodem [ klik ]










pierniki z witrażem [ klik ]

herbata lipowa z imbirem i miodem [ klik ]










pierniki z czekoladą [ klik ]








 * * *

Wpis powstał w oparciu o wykłady mistrza pszczelarskiego Jana Ślósarza pt. " Dary z ula" i dr farmacji Krystiana Sadzawicznego pt. "Zdrowie z ula"  , oraz o filmy : "Milczenie pszczół"  / ten film możecie obejrzeć TU   /   i  "Więcej niż miód"   /  zwiastun filmu  KLIK  /


* * *

 

WPIS DODAJĘ DO AKCJI  "MIODEM PŁYNĄCEJ"  POPIERAJĄCEJ PRZEDSIĘWZIĘCIE " ADOPTUJ PSZCZOŁĘ"

33 komentarze:

  1. miód uwielbiam! różne rodzaje i smaki ...
    nie wyobrażam sobie jesieni i zimy bez miodku:)
    ostatnio dzieci uczyły się w szkole o pszczołach i ich znaczeniu dla nas i świata..
    oby więcej takich lekcji:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem nie zdajemy sobie sprawy jak każdy najmniejszy element świata wokół nas może być ważny ... po prostu jest , więc nie zwracamy na niego uwagi ... szkolne lekcje o pszczołach ważne są bardzo ... dają dzieciom wyobrażenie o tym jak wszystko w przyrodzie jest powiązane ze sobą ...
      a jesień i zima bez miodu - też sobie tego nie wyobrażam :)

      Usuń
  2. Obyśmy nie doświadczyli tego, o czym piszesz, bo to byłaby prawdziwa katastrofa... Ja także nie wyobrażam sobie życia bez miodu i propolisu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naukowcy od kilku już lat podobną wizję przedstawiają ... aż strach się bać :)

      Usuń
  3. uwielbiam tego bloga!! To jedyny blog gdzie kazdego posta czytam do ostatniego słowa:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję , bardzo mi miło czytać taki komentarz :)

      Usuń
  4. Przedstawiłaś straszna wizję przyszłości bez pszczół, oby nigdy nie nastąpiła! Szkoda, że się nie umówiłyśmy na to spotkanie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdy element w przyrodzie jest ważny ... a człowiek ma skłonność do lekceważenia sił i praw przyrody ... problem w tym , że lekceważąc je dąży do samozagłady ...
      wizja straszna - fakt , ale nie jest moim wymysłem ...
      ***
      nie mów , że byłaś w Niepołomicach w niedzielę i że się mijałyśmy pomiędzy stolikami z pysznymi miodami ? :):)
      ja do ostatniej chwili nie wiedziałam czy będę miała czas pojechać na te wykłady ... szkoda , że nie wysłałam Ci maila , że jednak jadę ...

      Usuń
    2. to teraz żałuję podwójnie ... ale nic straconego ...
      nie mieszkamy daleko od siebie ... okazja do spotkania na pewno się trafi :)
      jeśli będziesz wybierać się do Krokowa i będziesz miała czas - daj mi znać na mail - umówimy się :)

      Usuń
  5. Wielu z nas nie zastanawia się nad takimi problemami przy konsumpcji miodu, zresztą ja też do tej grupy należę...;-) A z tych, które wymieniłaś nie lubię tylko gryczanego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena , ja jedząc miód na co dzień też o tym nie myślę ...
      inne katastroficzne wizje też wymiatam sobie z głowy :):)
      ale widok chińczyków zapylających własnoręcznie kwiaty na gruszach robi na mnie spore wrażenie ...
      ***
      a ja gryczany miód wyjątkowo lubię :) jak zresztą wszystko co gryczane :):)
      a w Niepołomicach miałam okazję pierwszy raz spróbować MIÓD NAWŁOCIOWY :)

      Usuń
  6. W mojej rodzinie miód uwielbiamy, a o jego wspaniałych właściwościach nie muszę nawet przekonywać moich znajomych, miód to jest TO. Oby starczało go jak najdłużej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żyć bez miodu moglibyśmy , ale czy moglibyśmy żyć bez pszczół - tego nie wiadomo ...

      Usuń
  7. Bardzo fajne i przydatne zestawienie :-) Rewelacja! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny wpis. Jestem pod wrażeniem - tyle pożytecznych informacji.
    Bardzo dziękuję !
    O pszczoły staram się dbać sadząc i siejąc w ogrodzie rośliny, które lubią te owady.
    Opryski stosuję, gdy jest konieczność, ale zawsze po zmroku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem przeraża mnie bezmyślność rolników , którzy w środku dnia rozpylają środki ochrony roślin . Przez takie działania giną nie tylko pszczoły , ale i inne pożyteczne owady .

      Usuń
  9. Bardzo ciekawy wpis. Uwielbiam miód i przywożę go z każdego miejsca na Ziemi w którym jestem , jeśli miód jest inny niż ten , który można u nas spotkać. Uwielbiam miód tymiankowy, lawendowy, kasztanowy...a u nas wrzosowy i akacjowy. W tym roku odkryłam miód faceliowy . Pszczoły przez nawozy sztuczne , opryski itp. tracą orientację w terenie i nie są w stanie trafić do ula. Trzmiele są gatunkiem u nas ginącym... Miejmy nadzieję , że coś zmieni się na lepsze...oby. Pozdrawiam ciepło M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu ...
      Lawendowy miód... mmmm ... rozmarzyłam się :)...Te wszystkie cudowne smaki , których możecie dzięki swoim podróżom zakosztować - bezcenne ...
      A wrzosowy miód też uwielbiam ... i gryczany ... i spadziowy :):)
      Pozdrawiam Was serdecznie...

      Usuń
  10. nie wyobrażam sobie życia bez miodu... :) bardzo fajny wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Napisałaś prawdziwy traktat o miodzie!
    Lubię takie imprezy,gdzie dobre idzie w parze z pożytecznym.
    A najbardziej smakuje mi miód wrzosowy i gryczany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O miodzie można pisać i pisać :)
      Amber lubimy dokładnie te same miody :) ja jeszcze spadziowy uwielbiam ...

      Usuń
  12. Super wpis! Ten problem z wymieraniem pszczół jest większy niż się nam wydaje... bo może doprowadzić do klęski głodu bo tej pszenicy, kukuryczy i ryżu może dla wszystkich nie wystarczyć... Ludzie chyba do końca nie zdają sobie sprawy jaki ogromny to jest problem. Tutaj gdzie mieszkam- UK- w centrach ogrodniczych zachęca się do kupowania roślin przyjaznych dla pszczół i prowadzone są badania...ale to ciagle zbyt mało...:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ludzie często nie zdają sobie sprawy jak ważne są wszystkie powiązania w świecie przyrody ... nie myślą o współistnieniu różnych gatunków - o tej symbiozie dzięki której nasz świat jest tak piękny ...
      rzadko kto myśli o pszczołach w kategorii przetrwania własnego gatunku ... znacznie częściej spotykam osoby , które owszem miód lubią , ale latające wokół nich pszczoły traktują jak szkodniki ...
      W przyrodzie tkwi wielka siła ... miejmy nadzieję , że pozwoli przetrwać pszczołom ..

      Usuń
  13. Swietny wpis. Jestem prawdziwa milosniczka przyrody, widze ze Ty rowniez. Problem wyginiecia pszczol znam od dawna i ciesze sie, ze poruszylas go na Twoim blogu. W niedalekiej przyszlosci zamierzamy wraz z mezem zalozyc pasieke. Ksiazki na ten temat juz mamy i sie doksztalcamy, podpatrujemy takze lokalnych pszczelarzy. Kocham miod i bylabym ogromnie szczeliwa moc go produkowac sama, a przy tym przyczynic sie w jakis sposob do podtrzymywania gatunku tych wspanialych owadow.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jest jeszcze miód z krzewu manuka, okreslany jako "najzdrowszy na świecie'. Może to lekka przesada, ale naprawdę skutecznie łagodzi pewne dolegliwości. Warto o nim wspomnieć.

    OdpowiedzUsuń
  15. Myślę że nie wiadomo, który miod jest najzdrowszy - wszytsko zalezy od dolegliwości, ale takze smoku, bo jesli nam nie smakuje miód no to jak go spożywać :)
    Najzdrowszy miód jest jednak ten prawdziwy! Uwielbiam miód wrzosowy, szkoda że jest tak rzadki.

    OdpowiedzUsuń