sobota, 26 stycznia 2013

nasz dzienny jadłospis w diecie 1200 kalorii cz.6


ZAPREZENTOWANE  PRZEPISY  TRAKTUJCIE  JAK  INSPIRACJĘ ...
NIE  JEST  TO  OBOWIĄZKOWY  JADŁOSPIS  NA DZIEŃ  6  DIETY  :):)
TO  PRZYKŁADOWE  POSIŁKI  SKOMPONOWANE  I  WYKONANE  WEDŁUG  ZALECEŃ  DIETY  1200 KALORII ...

*  ŚNIADANIE :

75 g razowego chleba
15 g szynki wołowej + 15 g żółtego sera / to tak około po pół plasterka :):) /
surówka : sałata lodowa + zielona papryka +  seler naciowy + cebula biała + pomidorki koktajlowe + rzeżucha + po jednej  łyżeczce oliwy z oliwek i nasion słonecznika na porcję + sok z cytryny , pieprz i sól do smaku
herbata/kawa bez cukru + 150 ml chudego mleka


* II  ŚNIADANIE : 100 g owoców sezonowych

* OBIAD : dziś moja ulubiona ogórkowa zupa oraz pełnoziarnisty makaron z warzywno-mięsnym sosem...

ZUPA  OGÓRKOWA :

SKŁADNIKI :

* 50 g włoszczyzny / marchew , pietruszka , por , seler /
* 100 g domowych ogórków kiszonych + woda spod ogórków do smaku
* 100 g ziemniaków 
* 1 łyżka naturalnego jogurtu
* suszony lub świeży koperek , zielona pietruszka , sól , pieprz do smaku
* 1 łyżeczka oleju/oliwy

WYKONANIE : włoszczyznę i ziemniaki myję , obieram , ważę , kroję ... dolewam wodę i dodaję 1 łyżeczkę oliwy / aby witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogły się zachować w trakcie gotowania :) / ... dosypuję suszony koperek ... gotuję około 20 minut ... w tym czasie ścieram na grubym tarle domowe ogórki kiszone i dodaję je do zupy dopiero gdy warzywa zmiękną ; w ogórkowym kwasie nie ugotowałyby się / przy mojej pierwszej ogórkowej popełniłam ten błąd :):) / ... dolewam ze słoika wodę spod ogórków ... doprawiam solą i pieprzem ... gotuję jeszcze 5 minut ...
do każdej porcji ogórkowej zupy dodaję 1 łyżkę naturalnego jogurtu / bez cukru  / i posypuję ją natka pietruszki ...
 
II  DANIE :

 JEDNA  PORCJA  TO :

* 100 g surowego mielonego mięsa ... może być to chude pieczeniowe mięso wołowe lub pierś/udziec z indyka bez skóry
* warzywa : naciowy seler / 1 łodyga / + 1/4 papryki + 1/2 cebuli + 1/4 pora + kawałek cukinii
* domowy przecier pomidorowy / zagęszczony sok z pomidorów / krojone pomidory w puszce lub świeże zależnie od pory roku 
* makaron z pełnoziarnistej mąki / 50 g suchego makaronu - około 4 łyżki ugotowanego /
* 1 łyżeczka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
* przyprawy : sól ziołowa , pieprz , ząbek czosnku , papryka czerwona , majeranek , bazylia , zielona pietruszka 

WYKONANIE :

mięso mielimy , warzymy ... 
warzywa obieramy , kroimy ... 
na patelnię nalewamy łyżeczkę oleju ... wrzucamy warzywa ... solimy je lekko aby puściły wodę... dusimy je często mieszając przez kilka minut aż lekko zmiękną ... zsuwamy je na brzeg patelni i dodajemy mielone mięso ... STALE MIESZAJĄC czekamy aż mięso "zbieleje " ... dolewamy zagęszczony sok pomidorowy lub pomidorowy przecier ... dosypujemy przyprawy ... sos ma być gęsty od warzyw i mięsa / nie zagęszczamy go mąką ! / ... gotujemy przez kilka minut ... w ostatniej chwili dodajemy zmiażdżony w wyciskarce ząbek czosnku ...

w międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie makaron / al dente / 

Gotowe danie posypujemy natką pietruszki ... 
I  TO  JEST  WŁAŚNIE  TA  CHWILA  ,  W  KTÓREJ  OSOBY  NIEMAJĄCE  "NIC DO STRACENIA"  UCIERAJĄ  PARMEZAN  I  OBSYPUJĄ  NIM  GOTOWE  SPAGHETTI  :):):):)


* KOLACJA : dziś duszony szpinak z pieczarkami oraz sadzone jajko ... 



75 g razowego chleba / do tego dania polecam w formie tostów /
1 jajko sadzone 
szpinak duszony z pieczarkami
100 ml kefiru lub jogurtu naturalnego bez cukru ...


 SZPINAK  Z  PIECZARKAMI :

 składniki :
* świeży szpinak lub 1 opakowanie mrożonego szpinaku / handlowa nazwa : SZPINAK  MROŻONY  LIŚCIE /
* 4 duże pieczarki
* 1 duża lub 2 małe cebule
* 1 ząbek czosnku
* 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego na jedną porcję 
* sól , pieprz do smaku

SZPINAK  ŚWIEŻY - myjemy ... kroimy liście w szerokie paski ...
teraz odrobina oleju na patelnie ... wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i pieczarki ... lekko je solimy by puściły wodę ... przez krótką chwilę dusimy  / warzywa mają zmięknąć , a zawarta w nich woda ma odparować  / ... wrzucamy liście szpinaku ... chwileczkę dusimy stale mieszając / 3 - 4 minuty / szpinak w tym czasie znacząco zmniejszy swoją objętość / pamiętajmy o tym robiąc zakupy :) / ... dodajemy rozgnieciony w wyciskarce czosnek oraz sól i pieprz...

* SZPINAK MROŻONY - wrzucamy do garnka ... podgrzewamy , mieszamy - po chwili jest już rozmrożony ... 
na patelnię wlewamy odrobinę oleju ... wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i pieczarki  ... lekko solimy ... dusimy przez kilka minut stale mieszając do momentu aż woda zawarta w warzywach odparuje ... dodajemy rozmrożony szpinak liściasty ... dusimy 3-4 minuty ... doprawiamy czosnkiem , sola i pieprzem ...

SADZONE  JAJKO  W  PAPRYCE :


rozgrzewamy teflonową patelnię... nalewamy na nią kilka kropel oleju
kroimy plaster papryki / o wysokości minimum 1 cm /... kładziemy go na patelnię ... do środka wbijamy 1 jajko ... 
gdy białko się zetnie - doprawiamy je solą i pieprzem do smaku

 
DLA  ZAINTERESOWANYCH  TEMATEM :



[nasz dzienny jadłospis w diecie 1200 kalorii cz.1 ]








[nasz dzienny jadłospis w diecie 1200 kalorii cz.2]







[nasz dzienny jadłospis w diecie 1200 kalorii cz.3]






 


[nasz dzienny jadłospis w diecie 1200 kalorii cz.4 ]









[nasz dzienny jadłospis w diecie 1200 kalorii cz.5 ]








[wegetariański pasztet ]








PRZEPIS  DODAJĘ  DO  AKCJI  "SPOSÓB  NA  OGÓRKOWĄ" 

15 komentarzy:

  1. I co tu wybrać z tego smakowitego zestawu?
    Wszystko pyszne!
    Podziwiam Twoją wytrwałość w liczeniu kalorii...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam szpinak duszony z pieczarkami i cebulą ... można go na wiele sposobów wykorzystać :)

      Usuń
  2. Jesteś niezwykła. Dopracowujesz wszystko niesamowicie!
    POzdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sama nie wiem ... może to wada :):):)

      Usuń
  3. Podziwiam i życzę wytrwałości! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję ... czasem jest strasznie potrzebna ... pokusy czają się na każdym kroku :)

      Usuń
  4. Zgadzam się z poprzedniczkami... Twoja dieta nie dość, że jest dopracowana, to jeszcze bardzo różnorodna i smakowita! Takie jajeczko sadzone to jutro na śniadanko zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez różnorodności nie wytrwalibyśmy :)

      Usuń
  5. uwielbiam jajka, ale jajecznicę przerobiłam już na kilka sposobów, a u Ciebie taki fantastyczny pomysł na jajko sadzone:) i to w papryce:) genialne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i przyznam , że smaczne ... myślę , że jakaś jajeczniczka z dodatkami też byłaby pyszna w takiej paprykowej foremce :)

      Usuń
  6. TO jest chyba pierwszy jadłospis widziany przeze mnie na blogach, którym naprawdę można się najeść na diecie. A nie pistku na listku ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale jest to też dieta , która raczej nie zadowoli kogoś kto marzy , że w 3 tygodnie schudnie 10 kilogramów :):):)
      Zakłada powolny spadek wagi - 0,5 kg tygodniowo ... i z zadowoleniem potwierdzamy , że działa :):)
      Duże ilości warzyw sprawiają , że dokuczliwego głodu się nie odczuwa :)

      Usuń
  7. Witam,bylam juz kiedys na pani stronie,jest ciekawa,ale dopiero dzis zainteresowalam sie
    dieta i przepisami dodanymi wraz z obrazkami.Pozwolilam sobie je przepiasac,sa ciekawe
    i skomponowane tak ze zadowola mnie i bede z nich korzystac.
    pozdrawiam i prosze o wiecej tak ciekawych przepisow.HALINA

    OdpowiedzUsuń