piątek, 1 grudnia 2017

NIE MARNUJ JEDZENIA CZEŚĆ PIERWSZA WARZYWA I OWOCE


NIE MARNUJ
W Polsce co roku marnowane jest prawie 9 mln ton jedzenia. Pod względem marnowania żywności nasz kraj znajduje się na niechlubnym piątym miejscu wśród państw Unii Europejskiej (za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją oraz Holandią). Do wyrzucania żywności przyznaje się 35% Polaków. [1]
 
Jesteśmy ambasadorami akcji  
#NieMarnuj... Jedzenia Zdrowia Czasu Pieniędzy... 
To akcja społeczna zainicjowana i prowadzona przez Radio Kraków. Rusza dziś i potrwa aż do 27 grudnia 2017 roku.

Wspólnie z Radiem Kraków mówimy STOP marnowaniu. W ramach akcji #NieMarnuj chcemy promować dobre postawy społeczne: 

- kupuj odpowiedzialnie
- nie wyrzucaj żywności
- podziel się jedzeniem jeśli masz go za dużo
- naucz się wykorzystywać resztki



W czterech cyklicznych artykułach poruszymy problem marnowania jedzenia. Dziś część pierwsza tego cyklu poświęcona warzywom i owocom. Opowiemy wam gdzie i jak je kupować, przechowywać, przetwarzać. Podamy wam również kilka przepisów na sprytne ich zagospodarowanie. Wszystko to po to, aby zmniejszyć ich marnowanie, bo warzywa i owoce są jednymi z najczęściej marnowanych produktów. Szacuje się, że w Polsce marnowane jest 47% uprawianych owoców i 35% uprawianych warzyw. 




PRZEPIS Z WYKORZYSTANIEM RESZTEK WARZYW, GRZYBÓW, SERÓW I WĘDLIN

FASZEROWANE PIECZONE ZIEMNIAKI  

składniki:

6 ziemniaków

farsz:
* kilka pieczarek, a w sezonie na grzyby możecie dodać prawdziwki, kozaki, podgrzybki lub inne grzyby które akurat uda się wam znaleźć w lesie, a jest ich za mało by ugotować z nich zupę
* 2 cebule
* resztki pieczonego mięsa lub wędlin
* resztki warzyw np. 0,5 papryki, kawałek cukinii, kawałek dyni
* resztki serów, które znajdziecie w lodówce; mogą być to sery w różnych gatunkach: sery żółte, sery pleśniowe, mozzarella
* sól
* świeżo zmielony czarny pieprz   
* 0,5 papryczki chili (jeśli macie) lub ostra papryka w proszku do smaku
* 3 łyżki oleju rzepakowego  
 









wykonanie:

Ziemniaki starannie myjemy i gotujemy w mundurkach; mają pozostać półtwarde. 


farsz: 

Resztki pieczonego mięsa lub wędlin, pieczarki (lub grzyby), cebulę oraz kawałki warzyw - paprykę, dynie, cukinię (dowolne lub wszystkie po kawałku) kroimy w kostkę; papryczkę chili kroimy w plasterki i pozbawiamy pestek. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju. Przez 3 minuty smażymy na nim cebulę, dodajemy pieczarki (grzyby) i dusimy je do odparowania wody. Dodajemy paprykę, pół papryczki chili i całość dusimy przez kolejne 3 minuty. Farsz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podgotowane ziemniaki kroimy w poprzek na połówki, wydrążamy z ich środka część miąższu tworząc ziemniaczane miseczki o grubości około 1 cm. Napełniamy je farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem i pieczemy 15 minut w temperaturze 200°C. Upieczone ziemniaki posypujemy tartym serem i wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut. W tym czasie ser się rozpuści i stworzy chrupiącą skorupkę na ziemniakach. 


PRZEPIS Z WYKORZYSTANIEM BARDZO DOJRZAŁYCH OWOCÓW I RESZTEK UGOTOWANEJ KASZY JAGLANEJ

DIETETYCZNE CRUMBLE  
składniki na 2 porcje 
  • 200 g dowolnych owoców świeżych lub mrożonych. Wykorzystajcie: truskawki, maliny, agrest, czarną porzeczkę, wiśnie, śliwki (możecie wykorzystać jeden gatunek owoców lub dowolną ich mieszankę)
  • świeży imbir - kawałek wielkości 1,5 cm
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego zielonego pieprzu
dietetyczna kruszonka :  
  • 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika
  • 1 łyżka otrębów 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżeczka masła
Do miseczki przekładamy ciepłą, ugotowaną jaglaną kaszę i dodaję pozostałe składniki kruszonki (płatki zbożowe, otręby, nasiona, miód i masło). Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Do owoców wsypujemy cynamon, grubo mielony pieprz i dodajemy świeży imbir utarty na drobniutkim tarle; dokładnie mieszamy i przekładamy do 2 żaroodpornych naczyń o pojemności 250 ml (do pieczenia możecie wykorzystać również jedno większe naczynie).
Owoce przykrywamy warstwą dietetycznej kruszonki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 20 min (do zrumienienia kruszonki na złoty kolor).
Podajemy ciepłe, udekorowane łyżeczką naturalnego jogurtu i owocami.
***

JAK NIE MARNOWAĆ OWOCÓW I WARZYW - PORADNIK




! PLANUJ
Dobra organizacja i planowanie to podstawa sprawnie działającego przedsiębiorstwa. Robisz zakupy, więc ty tu rządzisz! Jesteś głównym dietetykiem rodziny i szefem kuchni, zarządzasz domowym budżetem. Zanim pójdziesz na zakupy zastanów się więc jakie dania w najbliższych dniach mają stanąć na stole w twoim domu, zaplanuj posiłki zabierane do pracy i szkoły, uwzględnij w tych planach produkty sezonowe, spytaj bliskich na co mają ochotę. Sprawdź czym dysponujesz. Jeśli masz w domu kupione  wcześniej brokuły – zaplanuj zupę brokułową, a nie kapuśniak; masz jabłka - upiecz szarlotkę, a nie planuj sernika czy ciasta marchewkowego. 


! ZRÓB LISTĘ ZAKUPÓW
Masz plan więc zgodnie z nim zrób listę niezbędnych zakupów. Sprawdź przy tym zawartość lodówki, spiżarni i szafek kuchennych – oceń jakie potrzebne produkty masz i czego ci brakuje.  
Korzyści:
- nie marnujesz czasu na częste chodzenie do sklepu i chaotyczne bieganie wśród sklepowych półek
- nie marnujesz paliwa na dodatkowe dojazdy do sklepów
- nie marnujesz jedzenia kupionego w nadmiarze
- oszczędzasz pieniądze robiąc racjonalne zakupy

! CZYTAJ ETYKIETY
Zawsze czytaj listę składników na produkcie. Jeśli jest długa i znajduje się na niej niepokojąco dużo symboli zaczynających się na „E” oraz słów, których znaczenia nie rozumiesz i masz problemy z ich odczytaniem zastanów się nad zakupem. Im krótsza lista składników -tym lepiej. Im żywność jest mniej przetworzone i zawiera mniej chemicznych dodatków – tym zdrowiej.

! SPRAWDŹ DATĘ WAŻNOŚCI LUB PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
Jest różnica pomiędzy umieszczanymi na produktach żywnościowych określeniami "najlepiej spożyć przed..." i  "należy spożyć do...".
To czy produkty spożywcze nadają się do zjedzenia lub nie, zależy od wielu czynników - składu, sposobu przechowywania oraz tego, jak zostały zapakowane przez producenta.


"Należy spożyć do..." "BEST BY …"
Taka data na opakowaniu informuje o terminie przydatności produktu do spożycia. Oznaczone w ten sposób produkty to najczęściej: surowe mięso, ryby, gotowe potrawy, nabiał, wyroby garmażeryjne. Po upływie podanego terminu nie powinno się ich jeść.


"Najlepiej spożyć przed końcem…" "BEST BEFORE …"
W tym wypadku producent informuje nas do kiedy produkt zachowa świeżość oraz wszystkie właściwości jeśli był przechowywany zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. To data minimalnej trwałości. Nie oznacza, że po upływie wyznaczonej daty wyrób nie będzie nadawał się do spożycia. Obejrzyj go i zdecyduj. Do grupy tak oznaczonych produktów należą owoce i warzywa.

! STOSUJ ZASADĘ FIFO (ang. first in – first out) 
Produkty zakupione wcześniej (z krótszą datą) ustawiaj na przodzie półki w lodówce lub kuchennej szafce.

! DOKŁADNIE OGLĄDAJ KUPOWANE PRODUKTY
Przyglądaj się czy kupowane przez ciebie produkty są dobrej jakości, nie są zepsute, uszkodzone itp.

! KUPUJ Z ROZWAGĄ, NIE ULEGAJ PROMOCJOM
Pamiętaj, że nie każda promocja i obniżka cen jest okazją życia której za nic w świecie nie możesz zmarnować. Spece od marketingu nieźle się nagłówkowali, żeby skłonić cię do kupowania rzeczy, których tak naprawdę wcale nie potrzebujesz. Ale ty masz swoją broń – masz swoją listę zakupów. Nie ulegaj zbyt pochopnie wszelkim obniżkom cenowym – dotyczy to zwłaszcza produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia

! BĄDŹ ELASTYCZNY
Czasem promocja faktycznie jest okazją; no może nie życia, ale na pewno tygodnia. Lista jest ważna, ale czasem możesz ją przecież zmodyfikować. Zrób to jednak z głową zamieniając produkty niezbędne do przygotowania jakiegoś zaplanowanego dania na inne; nie kupuj wszystkiego. W takiej sytuacji czasem po prostu warto coś odłożyć z koszyka z powrotem na sklepową półkę. Dotyczy to zwłaszcza produktów szybko psujących się.

! BĄDŹ KREATYWNY
Kreatywność to cecha najlepszych kucharzy. Gotuj z tego co akurat masz pod ręką. Traktuj przepisy kulinarne jako bazę wyjściową, nie musisz trzymać się ich kurczowo i wszystko odważać z aptekarską dokładnością (ta zasada nie dotyczy pieczenia chleba i ciast – tu zachowanie podanych w przepisie proporcji składników jest warunkiem osiągnięcia sukcesu). Do gulaszu zawsze możesz dodać marchewkę, paprykę czy cukinię choć jej nie ma w przepisie bazowym. Wzbogacą smak i uczynią twoją potrawę bogatszą w składniki odżywcze, a twoja kuchnia przestanie być monotonna.


! PRZECHOWUJ WE WŁAŚCIWY SPOSÓB ZAKUPIONE WARZYWA I OWOCE
Warzywa i owoce to bogactwo witamin, pierwiastków oraz innych istotnych dla zdrowia składników odżywczych – o ile prawidłowo je przechowujemy. Choć warunki magazynowania zależą, miedzy innymi, od stopnia ich dojrzałości, istnieją ogólne zasady, które warto wcielić w życie.
Większość warzyw i owoców powinniśmy trzymać w lodówce. Ale nie wszystkie. 

DO LODÓWKI NIE WKŁADAJ:  
* Owoców egzotycznych takich jak awokado, banany, mango czy ananasy. Trzymane w zimnie tracą swój smak, aromat i szybciej się psują. Najlepiej przechowywać je w miejscach suchych oraz ciepłych. Dla owoców egzotycznych warto wygospodarować koszyk albo półmisek.
* Lodówki nie lubią również ogórki, cukinia i pomidory – one również w niskiej temperaturze tracą smak i szybciej się psują. Przechowuj je w koszyku albo ułóż na półmisku. 
* W lodówce nie należy trzymać również ziemniaków i cebuli. Wygospodarujcie dla nich suche i ciemne miejsce, np. w spiżarni, piwnicy czy pod zlewem. Narażone na obecność światła szybciej zaczynają kiełkować i wypuszczać pędy. Cebula owszem lubi chłód, ale niekoniecznie lodówkę. Najlepiej przechowywać ją w siatce z dziurkami w ciemnym i przewiewnym miejscu.

GDZIE UKŁADAĆ WARZYWA I OWOCE W LODÓWCE
Warzywa i owoce najlepiej układać w dolnych szufladach wyłożonych papierowymi ręcznikami, które chłoną nadmiar wilgoci. Dzięki  temu warzywa i owoce dłużej zachowują świeżość.
!!! Pamiętajcie jeszcze o jednej zasadzie. Są owoce i warzywa które wydzielają etylen (który przyspiesza dojrzewanie). Należą do nich jabłka, banany, papryka. Nie układajcie obok nich innych warzyw (szczególnie zielonych) i owoców jeśli nie chcecie przyśpieszyć ich dojrzewania. Warzywa zielone takie jak sałata, brokuły, szparagi czy ogórki  szybciej zżółkną i stracą jędrność pozostawione w ich pobliżu. !!! Tę wiedzę możecie wykorzystać, jeśli chcecie przyśpieszyć dojrzewanie awokado. Wystarczy włożyć je z jabłkiem do papierowej torebki - szybciej dojrzeje.

W bardzo niskich temperaturach (około stopnia) dobrze przechowują się takie warzywa jak brukselka, por czy kapusta.


INNE SPOSOBY PRZECHOWYWANIA WARZYW
Przez wieki ziemniaki przechowywano z powodzeniem w kopcach i nic się w tej kwestii nie zmieniło. Trzeba mieć jednak ku temu warunki. To nie jest rada dla mieszkańców miast. Warzywa korzeniowe (np. marchew, pietruszkę, seler) można przechowywać w skrzynce z piaskiem.

Czosnek najlepiej przechowuje się zapleciony w warkocz i powieszony w suchym miejscu. 

!!! NIE WOLNO przechowywać zielonych warzyw w szczelnie zamkniętym opakowaniu (np. foliowym).  W takich warunkach azotany w nich zawarte przekształcają się w szkodliwe i rakotwórcze azotyny

Warzywa typu pietruszka, seler przechowujemy bez naci. Nać odcinamy i przechowujemy osobno.



! DOSTOSUJ WIELKOŚĆ PORCJI DO APETYTU
W skrócie - lepiej sobie na talerz dołożyć niż wyrzucać nadmiar jedzenia do kosza.
 
! KUPUJCIE PRODUKTY LOKALNE
Odwiedzaj place targowe na które produkty dostarczają lokalni producenci żywności. Kupując to co lokalne:
- nie marnujesz szans na rozwój regionu, wspierasz lokalny rozwój, dajesz lokalnym przedsiębiorcom szansę na powodzenie w biznesie i rozwój ich działalności. A to zawsze procentuje.
- nie marnujesz zasobów naturalnych
Odległość jaką pokonuje żywność  aby dotrzeć na nasze talerze mierzy się w ŻYWNOŚCIOKILOMETRACH [ang. food miles]. Ich liczba stale rośnie. Artykuły spożywcze przemierzają coraz większe odległości zanim trafią na półki hipermarketów. Dzięki zaawansowanej technologii możemy ulubione produkty kupować przez cały rok. Nawet najbardziej nietrwałe z nich docierają do nas świeże, mimo że przebyły bardzo długą drogę. W przypadku produktów lub półproduktów sprowadzanych z dalszych zakątków świata, jak Azja, Ameryka Południowa czy Afryka, odległości te wydłużają się do kilkudziesięciu tysięcy km. Więcej kilometrów znaczy więcej spalanej benzyny i innych paliw. Płacimy jednak za to wysoką cenę. Płacimy teraz i będziemy płacić w przyszłości.
Przewożenie owoców i warzyw wymaga często ich chłodzenia lub mrożenia, a użycie systemów chłodzących dodatkowo powoduje wzrost zużycia energii. Nietrwałość niektórych produktów wymusza ponadto niezwykle szybki transport i korzystanie z linii lotniczych co powoduje dalszy wzrost zużycia energii i zasobów naturalnych niezbędnych do jej wytworzenia. Długi transport to również wzrost ilości opakowań. Ich wyprodukowanie wiąże się również z wielkim zużyciem energii i zasobów naturalnych oraz ze wzrostem góry śmieci na wysypiskach, a nie zapominajmy o tym, że wiele opakowań to nie ulegający biodegradacji plastik.

Wzmożony transport żywności wiąże się z emisją do atmosfery dwutlenku węgla oraz innych zanieczyszczeń, co przyczynia się do powstawania efektu cieplarnianego i w jego konsekwencji do zmian w klimacie.
W takim wypadku ilość energii niezbędnej do transportu żywności znacznie przekracza ilość energii jaką organizm czerpie z posiłku. Z punktu widzenia ekologii nie jest to rachunek korzystny.

- nie marnujesz zdrowia bo lokalne = świeże
Aby żywność nie uległa zepsuciu w czasie transportu wykorzystuje się środki chemiczne i konserwanty. Kupując lokalnie unikasz spożywania ich w nadmiarze.


! KUPUJ PRODUKTY SEZONOWE
Kupuj warzywa, owoce w ich naturalnym sezonie (okresie gdy dojrzewają w naszym klimacie).  Są wtedy najsmaczniejsze i najzdrowsze. Sezonowe gotowanie to doskonały sposób na urozmaiconą dietę.
Kupując sezonowo nie marnujesz zasobów naturalnych.
Gdy ktoś mnie pyta w grudniu jak przechowywać pomidory, to z przekorą odpowiadam, że najlepiej w słoiku w formie przecieru lub soku czy suszone i zamarynowane w oleju, przygotowane tak pod koniec lata, bo zimą w naszej strefie klimatycznej z oczywistych powodów nie mogą rosnąć w ogrodzie, a świeżość zachowują na krótko. Pomidory, papryki, ogórki czy inne warzywa hodowane są oczywiście przez cały rok w ogrzewanych gazem ziemnym szklarniach na wełnie mineralnej, w sztucznym oświetleniu imitującym światło dzienne. Przy tej metodzie produkcji dają oczywiście wielkie zbiory, ale okupione jest to zużyciem ogromnej ilości energii.
Wzmożony transport żywności oraz szklarniowa hodowla warzyw wiąże się z emisją do atmosfery dwutlenku węgla oraz innych zanieczyszczeń, co przyczynia się do powstawania efektu cieplarnianego i w jego konsekwencji do zmian w klimacie.


! PRZETWARZAJ
W sezonie rób przetwory owocowe i warzywne: marynaty, kiszonki, dżemy, soki, nalewki, przeciery. Susz grzyby, owoce i zioła. Zamrażaj owoce, warzywa oraz  poszatkowaną natkę pietruszki, koperek, natkę selera i zioła. 


Przygotowując przetwory, mrożonki i susze z warzyw, owoców, grzybów i ziół  w naturalnym sezonie ich występowania

! nie marnujesz jedzenia – wykorzystujesz nadwyżki których nie mógłbyś przejeść na bieżąco

! nie marnujesz pieniędzy – kupujesz taniej w okresie szczytu sezonu po najniższych cenach

! nie marnujesz czasu – jednorazowo poświęcasz go na przygotowanie produktów, po które później już tylko sięgasz

! zapewniasz sobie dostęp do ulubionych produktów przez cały rok



! MYŚL PERSPEKTYWICZNIE - ZAMRAŻAJ
Jeśli ugotowałeś za duży gar zupy, bigosu czy gulaszu i wiesz że nie zjesz wszystkiego w ciągi 2 - 3  dni - przełóż część do przeznaczonych do tego celu pojemników  i zamroź.



PORADNIK PRAKTYCZNY CZYLI JAK NIE MARNOWAĆ WARZYW I OWOCÓW KREATYWNIE GOTUJĄC I WYKORZYSTUJĄC RESZTKI

JEŚLI ZOSTAŁY CI UGOTOWANE ZIEMNIAKI

* Zrób sałatkę: ugotowane, pokrojone ziemniaki + pokrojona w kostkę cebula, papryka, ogórki kiszone, natka pietruszki, do tego sos majonezowy lub winegret. Taką sałatkę możecie urozmaicić (czy jeśli wolicie: wzbogacić) dodając: awokado czy pozostałe wam resztki wędlin, pieczonych mięs, serów, gotowanej fasoli, ciecierzycy, suszonych pomidorów w oleju czy śledzia w oleju. Kombinacji i możliwości jest tu mnóstwo. Za każdym razem wyjdzie inna sałatka. Wszystko zależy od waszej kreatywności i od tego co wam akurat zostało w lodówce.

* Zrób uproszczoną wersję tortilli hiszpańskiej czyli omlet z ziemniakami – Podsmażcie na patelni pokrojoną w piórka cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę, dodajcie ugotowane ziemniaki w plastrach, zalejcie całość rozmąconymi jajkami, doprawcie solą i pieprzem i zapieczcie. TO JEST PYSZNE

* Przygotuj kopytka (ale w tym przypadku musiałoby wam zostać całkiem sporo ugotowanych ziemniaków)
Dodajcie ugotowane ziemniaki do warzywnej zupy krem pod sam koniec jej gotowania. Później wszystko razem zblendujcie. W ten sam sposób możecie wykorzystać ugotowany i nie zjedzony kalafior lub brokuły.
 

* Zrób krokiety ziemniaczane – do ugotowanych, rozgniecionych w prasce ziemniaków dodajcie podsmażoną cebulkę, posiekaną natkę pietruszki i koperek, wbijcie jajko, doprawcie świeżo zmielonym pieprzem, solą i ząbkiem czosnku rozgniecionym w wyciskarce, zagniećcie ciasto dodając w razie potrzeby odrobinę mąki, uformujcie małe krokiety, opanieruj je w jajku i bułce tartej i smażcie ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie aż nabiorą złotego koloru.

JEŚLI ZOSTAŁY CI UGOTOWANE WARZYWA Z BULIONU (marchewka, pietruszka, seler)

* Zrób sałatkę jarzynową – pokrój warzywa w kostkę, dodaj do nich pokrojone, ugotowane na twardo jajka, pokrojonego w kostkę świeżego pora oraz ogórki kiszone, groszek zielony (świeży lub mrożony i ugotowany lub z puszki). Pozostała jeszcze chwila zamieszania, dodanie odrobiny majonezu i doprawienie świeżo zmielonym pieprzem i solą. Taka sałatka zależnie od składników które do niej dodacie za każdym razem może smakować trochę inaczej. My lubimy dodawać do niej również  kwaśne jabłko.

Wykorzystaj je do pasztetów wegetariańskich i mięsnych. Przepis na świąteczny pasztet z wykorzystaniem warzyw znajdziecie na naszym blogu [NA TEJ STRONIE].

Na ich bazie przygotuj pastę kanapkową. Ugotowaną marchew, pietruszkę i selera połącz z gotowaną ciecierzycą lub fasolą. Całość rozgnieć lub zblenduj. Dodaj niewielką ilość oliwy i dla urozmaicenia smaku np. pokrojone suszone pomidory (możesz wykorzystać oliwę w której się marynowały). Dopraw ulubionymi ziołami, solą ziołową, czosnkiem.

Dodaj je do farszu do krokietów lub pierogów z mięsem.


JEŚLI ZOSTAŁY CI DOJRZAŁE OWOCE

Zrób CRUMBLLE gruszki, jabłka, śliwki, porzeczki, agrest, brzoskwinie, morele, maliny, truskawki – w dowolnej ich kombinacji możesz wykorzystać do zrobienia crumblle czyli owoców zapieczonych pod kruszonką. To absolutnie genialny deser. Przepis znajdziecie na końcu artykułu.

ZRÓB SAŁATKĘ OWOCOWĄ


ZRÓB KISIEL

UGOTUJ KOMPOT

PRZYGOTUJ GALARETKĘ Z OWOCAMI
Świetnym pomysłem na deser jest galaretka z zatopionymi w niej malinami, truskawkami, jeżynami. Polecamy wam też galaretę z dodatkiem plastrów pomarańczy czy cząstek mandarynek. Do galaretek świetnie nadają się mocno dojrzałe owoce.


ZRÓB RYŻ Z OWOCAMI
Ugotowany ryż i owoce układajcie warstwowo w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, doprawcie cynamonem i zapieczcie w piekarniku. Podajcie z jogurtem naturalnym lub śmietaną (jeśli lubicie - dosłodźcie je odrobiną miodu). Do takiego dania nadają się nie tylko jabłka. Świetnie sprawdzą się tu też gruszki, śliwki czy owoce drobnopestkowe (np. truskawki, maliny, jeżyny).

UPIECZ CIASTO Z OWOCAMI – gdy macie w domu dojrzałe owoce wykorzystajcie je do zrobienia kruchego ciasta z owocami i kruszonką, ciasta ucieranego z dodatkiem owoców. Z jabłek zróbcie szarlotkę.

PRZYGOTUJ SOS OWOCOWY DO DESERÓW Świetnie do tego nadają się mocno dojrzałe maliny, jeżyny, śliwki czy truskawki. Owoce wystarczy przez chwilę gotować z dodatkiem odrobiny wody do chwili aż zaczną się rozpadać. Później całość wystarczy zblendować. Sos śliwkowy można przygotować również w wersji wzbogaconej o wino (to dobry sposób na wykorzystanie reszty wina z otwartej butelki). 

Na zdjęciu: zielony koktajl. przepis znajdziecie na naszym blogu [NA TEJ STRONIE]

RÓB KOKTAJLE I SMOOTHIE - one pochłoną niemal każde owoce. Do dowolnej mieszanki owoców (możecie tu również dodać garść szpinaku lub jarmużu) dodajcie maślankę, jogurt, kefir lub mleko roślinne i całość zmiksujcie. Napój możecie dosłodzić odrobiną miodu. Dodajcie do koktajlu resztki ugotowanej kaszy jaglanej, lub płatki owsiane i stworzycie bardzo odżywczy i sycący napój doskonały na śniadanie. 

ZAMRAŻAJ nadmiar owoców zanim się zaczną psuć.

GDY MASZ BANANY MOCNO DOJRZAŁE
Zrób lody - obierz, pokrój je w plastry i zamroź. Na ich bazie możesz przygotować pyszne domowe lody.  

PRZEPIS NA LODY Z BANANÓW: 350 g świeżych truskawek  + 2 dojrzałe banany + 1 dojrzałe awokado. Owoce zblenduj, przełóż do pojemnika, zamroź.
 
Przygotuj orzeźwiające smoothie
Mrożone lub świeże banany możecie również wykorzystać do przygotowania orzeźwiających, zimnych koktajli owocowo – warzywnych.

Upiecz ciasto bananowe, chlebek bananowy, bananowe muffiny – to kolejne pomysł na ich wykorzystanie.

Na zdjęciu: racuchy drożdżowe z owocami. Przepis znajdziecie na naszym blogu [NA TEJ STRONIE]


GDY MASZ JABŁKA, MALINY LUB GRUSZKI MOCNO DOJRZAŁE
Wykorzystaj je do zrobienia racuchów lub kompotu.
 

SKÓRKI Z JABŁKA
Możecie na ich bazie zrobić ocet jabłkowy.

JEŚLI ZOSTAŁY CI WARZYWA

POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE SZPINAKU  
Dodaj go do sałatek tak jak dodajesz sałatę.
Wykorzystaj go do zup lub  do smoothie (przepis znajdziecie poniżej). 
Świetnie sprawdza się również jako składnik sosów do makaronów. Wystarczy wrzucić go na moment na patelnię z uduszoną na oliwie cebulą, papryką i pieczarkami; dodać do całości ugotowana ciecierzycę i trochę mleka kokosowego; doprawić całość czosnkiem, papryczką chili i pieprzem i podać z makaronem (najlepiej o formie grubych wstążek).


RESZTKI SAŁATY (niezależnie od gatunku)
Są świetnym dodatkiem do kanapek i wrapów.

RESZTKI CUKINII LUB DYNI
Wykorzystajcie je do zagęszczania sosów.  Drobno pokrojone i dodane do duszącego się gulaszu szybko się rozgotują i fantastycznie zagęszczą sos wzbogacając przy tym jego smak i aromat. 


KIEŁKUJĄCA CEBULA LUB PIETRUSZKA
Włóżcie je do słoika z wodą, ustawcie w ciepłym, słonecznym miejscu, a już po kilku dniach będziecie mieli zieloną cebulkę i natkę.

WODĘ SPOD GOTUJĄCYCH SIĘ NA PARZE WARZYW możecie dolać do zup lub sosów. To pełnowartościowy półprodukt. Zupy i sosy zyskają na smaku i aromacie.


GROCH, FASOLA, CIECIORKA
Niezjedzone, ugotowane warzywa strączkowe możecie wykorzystać do przygotowania past kanapkowych.
Są również świetnym dodatkiem do sałatek (patrz wyżej) oraz do gulaszów czy sosów do dań z makaronem

OBIERKI Z OGÓRKA
Zróbcie z nich sobie nawilżającą, rozjaśniającą maseczkę  na twarz :)


DANIA POCHŁANIAJĄCE RESZTKI WARZYW:

JAJECZNICA - możecie dodać do niej niewykorzystane pieczarki lub leśne grzyby (np. kurki), resztki cebuli, papryki,

SALSA - to świetny sposób na zagospodarowanie resztek pomidorów, awokado, cebuli, papryki

ZAPIEKANKA - ona przyjmie niemal wszystko. Istnieje właściwie nieograniczona możliwość komponowania zapiekanek. 


My uwielbiamy zapiekanki warstwowe (np. warstwa podgotowanych krótko ziemniaków w plastrach + warstwa podduszonych utartych warzyw korzeniowych + filety z ryby podzielone na kawałki)

Wybornie smakują również kawałki warzyw dodane pod koniec do piekącego się kurczaka. Warto wykorzystać tu paprykę, dynię, cukinie, cebulę, kalarepę. Świetnie jako dodatek do pieczonego drobiu smakują pieczone jabłka pokrojone w ćwiartki. Możecie więc je w ten sposób wykorzystać, gdy widzicie, że lekko pomarszczyła im się już skórka.


SAŁATKA
Sałatki można przygotowywać niemal ze wszystkiego. Ogranicza was jedynie wasza kulinarna wyobraźnia.

OMLET - zależnie od sezonu możecie dodać do niego niewykorzystane pieczarki i inne grzyby, cebulę, paprykę, pomidory, szparagi, zielony groszek. Gotowy omlet możecie podać posypany świeżą rukolą (jeśli akurat wam została w lodówce) 


JARZYNOWE ZUPY KREM 
 
SOS DO MAKARONU
Makaron świetnie smakuje z dodatkiem wielu podsmażonych warzyw. Wystarczy warzywa obrać, pokroić i wrzucić na chwilę na patelnię. Wykorzystajcie w ten sposób pozostające w lodówce resztki papryki, grzybów, pieczarek, cebuli, cukinii, dyni, cebuli, pora. pomidorów.


WARZYWA PO CHIŃSKU
Pokrojone w julienne warzywa (marchew, seler, kalarepa, pietruszka, papryka, por, groszek cukrowy) są doskonałym dodatkiem do pokrojonych w paski i podsmażonych na oliwie mięs. Wystarczy całość razem przez chwilę przesmażyć, doprawić imbirem, czosnkiem, papryczką chili i sosem sojowym, podać z ryżem lub chińskim makaronem i już mamy wyśmienity obiad.

GULASZ
Pod koniec gotowania gulaszu dodajemy do niego różne warzywa. Wzbogacają go smakowo, urozmaicają. Sprawdzą się tu warzywa korzeniowe (marchewka, seler, kalarepa, pietruszka). Świetna będzie dynia i cukinia. polecamy również grzyby leśne, pieczarki, pora, cebulę. Warzywa maja się dusić krótko, tak by zmiękły ale się nie rozpadły.

Na zdjęciu: TORT DYNIOWO-CZEKOLADOWY  przepis znajdziecie na naszym blogu [NA TEJ STRONIE] 

CIASTA
Ciasta przygotowywane z dodatkiem marchewki, buraków czy dyni smakują naprawdę wybornie.

PASTY KANAPKOWE NA BAZIE SERA BIAŁEGO
Do ich przygotowania możemy wykorzystać więdnące rzodkiewki, zieloną cebulkę, czerwoną i biała cebulę, resztki kolorowej papryki, różne zioła, zielony ogórek.

MASŁO ZIOŁOWE
Jest świetnym sposobem na zagospodarowanie więdnącej natki pietruszki.

Na zdjęciu: wrap z warzywami Przepis znajdziecie na naszym blogu [NA TEJ STRONIE]

WRAPY
Gorące wrapy posmaruj kremowym serkiem ziołowym lub sosem majonezowo-ziołowym, połóż na nich kawałki pomidorów, sałaty, cebuli, ogórków, papryki, kiełki, plasterki ostrej papryczki, resztki pieczonych mięs czy wędlin, resztki serów (cokolwiek ci zostało w lodówce) i całość zwiń.


SOKI WARZYWNE I WARZYWNO-OWOCOWE
Jeśli masz wyciskarkę do soków ogranicza cię jedynie własna wyobraźnia.  



! PODZIEL SIĘ JEDZENIEM BY GO NIE ZMARNOWAĆ 

W ramach rozpoczętej dzisiaj przez Radio Kraków akcji #NieMarnuj w tym miesiącu zbierane są produkty żywnościowe dla Kuchni świętego Brata Alberta przy ulicy Dietla 48 w Krakowie. Dlaczego akurat tej? Bo codziennie karmi ponad 300 osób. Potrzebuje kilogramy produktów i nie marnuje się tam nawet okruszek. Część produktów Kuchnia kupuje, część otrzymuje w darze od handlowców, którzy chcą się dzielić chlebem, warzywami czy konserwami. Podzielmy się i my. W holu Radia Kraków zainstalowano kosze, do których można dorzucić swoją kaszę, mąkę, makaron czy przyprawy! Przyprawy to zawsze spory wydatek.

Zbiórka żywności trwa do 16 grudnia 2017.

ŹRÓDŁA:
[1] - http://bankizywnosci.pl/pl/Strony/marnowanie-zywnosci.html

2 komentarze: